Misi Alam Lestari: Menggerakkan Green Masjid dan Green Hajj

Kuala Lumpur -(PPI UNAS) Berbincang tentang alam sekitar, tidak ada habisnya. Ketua Pusat Pengajian Islam UNAS, diudang dalam perbincangan santai selepas Juma’at (29/1) oleh komunitas pencinta lingkungan Malaysia. Perbincangan berkisar tentang upaya gerakan lingkungan hidup atau alam sekitar yang melibatkan Umat Islam baik di Indonesia maupun Malaysia.

Perbincagan terse but dipandu oleh Chegu (Guru) Mahadi Muhammad, seorang guru aktifis lingkungan yang mempunyai jejaring luas di Malaysia. Beliau mengemukakan tentang gagasan akan ada konferensi tentang eco-masjid, atau green masjid, serta upaya menjadikan haji yang hijau atau green hajj.

Perbincangan dapat diikuti pada reman video dibawah ini:

LIHAT JUGA